Късмет, г-н Гронов!

Good luck, Mr Gorsky

Д-р Георги Чалдъков

На 20 юли 1969 г., като командир на “Аполо–11”, Нийл Армстронг е първият човек, стъпал на Луната. Точно след приземяването той произнесъл енигматичните думи: „Good luck, Mr Gorsky!“ (“Късмет, г-н Горски!”). Много служители на американската космическа агенция помислили, че Армстронг споменава името на някой руски космонавт. Всички проверки обаче показали, че няма космонавт с такова име в руската и в американската космически програми. Оттогава много хора са питали Армстронг какво означава това „Good luck, Mr Gorsky!“, но той само се усмихвал, вместо да отговори.

На 5 юли 1995 г., в дискусията след изнесена лекция в Тампа, щата Флорида, журналист задал на Армстронг енигматичния въпрос. Този път Нийл Армстронг отговорил: „Г-н Горски умря, така че сега мога да Ви отговоря на въпроса. През 1938 г., когато бях дете, играехме бейзбол с мой приятел в двора пред къщата ни. Моят приятел хвърли топката и тя през прозореца попадна в спалнята на съседната къща. Съседите бяха г-н Горски и г-жа Горска. Когато се наведох през прозореца да взема топката, чух г-жа Горска да вика на г-н Горски:

„Секс! Ти искаш секс? Ти ще правиш секс с мен, когато това момче стъпи на Луната.“

В един късен следобед на лятото на 2019 г., в дискусията след изнесена лекция в Бургас, журналист задал на космонавта енигматичния въпрос, на който той отговорил: „Когато бях дете, играехме футбол с мой приятел в двора пред къщата ни. Моят приятел ритна топката и тя през прозореца попадна в спалнята на съседната къща. Съседите бяха г-н Гронов и г-жа Гронова. Когато се наведох през прозореца да взема топката, чух г-жа Гронова да вика на г-н Гронов:

„Секс! Ти искаш секс? Ти ще правиш секс с мен, когато г-н Борисов подаде оставка като министър-председател“.